donderdag 18 januari 2018

Dag 1: Den Haag - Stadskanaal





Eindelijk is het dan zover, na maandan voorbereiding zijn we vandaag vertrokken richting het noorden. Morgen gaat de RAID MOERMANSK 2018 officieel van start in Groningen. Maar omdat we daar al om 10.00 uur verwacht worden hebben we besloten vandaag al te vertrekken en de nacht bij ons oom en tante, Frans en Gerda, door te brengen in stadskanaal.
Afgelopen week was overigens nog een pittig weekje als het om voorbereiden gaat. Zoals ik de vorige keer al schreef hadden we besloten om Draakje toch nog naar de garage te brengen voor een last minute reparatie aan de stuurinrichting. Helaas bleef het daar niet bij en is hij deze week uiteindelijk nog twee keer in de garage geweest in verband met heftig trillen, dat was met name bij 90 km per uur, een snelheid die je met een eend nogal vaak rijdt en dus erg vervelend.
Voor wie het interessant vind hieronder een opsomming van alle reparaties die deze week nog “even” gedaan zijn. Met veel dank aan garage Autobi en garage Peter na Bemmelen, die nog op zo’n korte termijn tijd hebben vrijgemaakt om ons te helpen. Zonder hen waren we nu niet op weg geweest.
  • de volledige voortrein te vervangen. Daar zit bij de eend het stuurhuis ingebouwd. 
  • nieuwe stuurkogels laten monteren
  • 2 nieuwe sneeuwbanden gemonteerd
  • Sporing van de wielen gecheckt en nog wat bijgesteld en alle wielen uitgebalanceerd. 
  • Wiellager vervangen. 
  • Alle smeermippels extra doorgesmeerd en ashoezen gevuld. 
  • andere aandrijfassen gemonteerd
  • achterschokdempers vervangen


Uiteindelijk was Draakje dan dinsdag toch klaar voor vertrek, op een kleine rest trilling na, maar daar valt mee te rijden. Restte nog het doen van laatste inkopen en het inpakken van alle spullen die niet in de werkplaats stonden. 
Gelukkig was het op het werk niet zo druk en kon ik de woensdag nog extra vrij nemen. Dat was wel lekker want nu kon ik op mijn gemakje nog wat wasjes doen, boodschappen doen voor onderweg en de kleding uitzoeken. Gelijk ook mijn kast maar een beetje opgeruimd. Dat was wel nodig en een goede keuze, ik vond eindelijk mijn fiets zonnebril terug die ik al minstens een jaar kwijt 
was. In Finland is een goede zonnebril echt belangrijk en deze is super fijn omdat hij meekleurt en ook aan de zijkant zit. Misschien niet de meest modebewuste bril, maar in het hoge noorden wonen toch bijna geen mensen. 😂
Ook op het laatst nog even een nieuwe skijas in de uitverkoop gekocht. Ik had gehoopt genoeg afgevallen te zijn voor deze rit om weer in mijn fijne winterjas te passen, maar helaas, de gezellige feestjes en dagen hebben niet geholpen en ik voelde me net een worstje in mijn jas. Dus toch maar een nieuwe gekocht. 7000km opgepropt zitten in mijn jas leek me geen fijn vooruitzicht.


En dan was het vanmorgen eindelijk zover. Plan was om ‘s 
ochtends de auto verder in te pakken en dan in het begin van de middag te vertrekken. De storm gooide echter roet in het eten, of in ons geval bleek het meer een struikelblok te zijn. We lagen nog in bed toen we een harde windvlaag hoorden gevolgd door een dreun. Alsof de bovenburen iets zwaars lieten vallen. Toen we opstonden en aan de voorkant uit het raam keken zagen we dat de dreun veroorzaakt was door de afgebroken boom voor ons huis 😱. Gelukkig was de boom op het fietspad en voetpad gevallen, naast alle Geparkeerde auto’s èn was er niemand gewond geraakt. Maar de boom lag recht voor ons portiek, en maakte van het bereiken van Draakje een flinke hindernisbaan. Snel de politie gebeld om melding te doen in de hoop dat ze de boel snel zouden opruimen. Om 12.00 uur was alles weg.
We hadden inmiddels ook besloten pas te gaan rijden als de storm een beetje zou zijn gaan liggen, uiteindelijk reden we net na 15.00 uur weg en is het avontuur dan echt van start.



Leuke is dat we niet de enige zijn die onderweg zijn, ook een aantal van de mede avonturiers zijn vertrokken en de foto’s en berichtjes van de anderen komen via de groepsapp regelmatig binnen. Het voelt al een beetje als samen op reis zijn zo.


Inmiddels is de eerste dag aan zijn eind. De eerste etappe is prima verlopen. Om precies 19.00 uur reden we de oprit bij Frans en Gerda op. Draakje heeft het goed gedaan al was het wel lekker warm in de cabine. Bij Frans en Gerda hebben we een heerlijke avond gehad lekker gegeten en daarna koffie en natafelen in het tuinhuisje met houtkacheltje. 
Nu zo snel slapen want morgen wacht ons een belangrijke dag, de officiële start van Raid Moermansk 2018 😁😁😃