maandag 29 januari 2018

Dag 11: Moermansk - Kaamanen




Het was weer tijd om Moermansk en Rusland achter te laten, dit keer vertrokken we via Noorwegen. Drie landen op één dag is ook weer eens leuk. De weg in Rusland is twee jaar geleden opgeknapt wat het minder spectacilair maakte maar weer makkelijker om te rijden. Onderweg kwamen we door het plaatsje Sputnik, dit bleek één grote millitaire kazerne te zijn. Ik heb wel het bord op de foto gezet, maar de rest durfde ik toch niet aan.

Omdat we spikes hebben






De temp de hele dag rond -20 met wat uitschieters







Na nog een benzine stop met lekker broodje als lunch gingen we verder richting grens. Daar kwamen we weer een aantal andere deelnemers tegen. Het oversteken van de grens verliep eigenlijk heel soepel. Wel weer wat verwarring bij welk hokje we moesten zijn en wie waar. We weten nu dat je als chauffeur en bijrijder altijd samen lang de controle moet, eerst de chauffeur, dan de bijrijder. Daarna moet de chauffeur naar de auto voor control van de auto. Paar tassen eruit en meestal de gereedschapskoffer even open. Daarna mag de chauffeur de bijrijder weer oppikken en kun je verder richting, in dit geval de Noorse, grens. Daar gaat het allemaal een stuk soepeler want het is een Schengenland, maar omdat we zo ver gereden hadden om er te komen kregn we toch een Noorse stempel in ons paspoort 😁. Hele aardige dame bij de grens daar. Tussen beide grenzen is een taxfreeshop, maar de prijzen daar waren niet echt voordeliger als bij de gall en gall en er waren geen leuke soeveniertjes. We gebben dus alleen onze roebels opgemaakt en zijn daarna doorgereden.



Extra isolatie




In Noorwegen hebben de een stukje de Artic highway gepakt en daarna weer de grens over naar Finland. Bij iedere grens veranderde de tijd. Rusland naar Noorwegen, 2 uur vroeger. Noorwegen naar Finland weer 1uur later. Dus uiteindelijk was het aan het einde van de dag 1 uur vroeger dan toen de dag begon. Heel vervarrend allemaal maar gelukkig hield mijn mobiel het zelf netjes voor me bij.

In Finland mochten we nog even van schitterende luchten genieten tijdens de schemering. Dit leverde weer mooie plaatjes op.




De overnachting was in gezellige challetjes met een restaurant erbij. Daar hebben we met zijn allen gegeten, rendierenstoofpot, traditioneel recept hier. Het was echt heerlijk. Daarna een vervroegde drivers briefing en op tijd naar de hut. Nog even bij min 24 proberen de MC27 storingsvrij te makenn is helaas mislukt.




We hadden een houtkacheltje dus dat hebben we even lekker aangestoken.
Helaas voelde ik me niet helemaal top, keelpijn en hoesten. Dus warm water en een whiskey en daarna lekker mijn bedje in. Heerlijk geslapen!  





Alles is bevroren

Sap ontdooien

Dag 10 (deel 1): Moermansk

In Moermansk stond ons een druk programma te wachten. Na het onbijt eerst een rondrit door de stad per touringcar. Daarna meeting the pers met gluhwine. Hierna bezoek aan stichting Hoop, een dagopvang voor verstandelijk gehandicapten gerunt door ouders en vrijwilligers. Daarna nog een bezoek aan het nationaal museum en aan de atoom ijsbreker de Lenin. Tot slot eten in het nr 1 restaurant van Moermansk in de betaalbare klasse volgens Tripadvisor. Omdat het teveel is om in één blog te zetten heb ik het verhaal op gedeeld.

We beginnen dus met de rondrit. Na het ontbijt stond er een grote touringcar voor ons klaar bij het hotel. Daarmee zijn we eerst richting de vuurtoren en een een russisch ortodoxe kerk. In de kerk was een dienst gaande, dus geen foto’s van de binnenkant. Maar het was erg mooi kan ik je vertellen. Bijzonder was vond ik dat de kerk helemaal vol stond. Er waren geen banken of stoelen om op te zitten. Alleen oude en zieke mensen mogen zitten tijdens de dienst. Heel veel Russen zijn nog steeds gelovig en gaan regelmatig naar de kerk.
Deze kerk was niet zo oud, maar wel in de oude stijl gebouwd, heel mooi om te zien.

In de bus








Na de kerk gingen we langs het standbeeld van de wachtende zeemansvrouw. Er gaat een verhaal dat zij daar niet staat te wachten omdat zij haar man zo mist, maar omdat hij weg gegaan is zonder de de pincode van de banlpas te geven. Nu kan zij niet shoppen als hij weg is. (Onze geweldige contactpersoon en gids Larissa kwam steeds meer los).





Tot slot natuurlijk naar het herdenkingsmonument“Aljosja”. Een monument voor alle gevallen russische soldaten in WO2.  Aljosja kijkt naar Noorwegen omdat vandaaruit de oorlog voor Rusland begonnen is. Het is een imposant en schitterend beeld. Helaas was het niet mogelijk om er met de eenden te komen.
Onderweg ook veel afbeeldingen van Stalin gezien.







Bij terugkomst van de rondrit stond de parkeerplaats vol met pers en andere geïnteresseerden. Er waren echt veel mensen op onze auto’s afgekomen, maarja we waren dan ook op tv geweest, dus wat wil je 😊. Ook was er gluhwijn van het hotel bij, met bonnen te verkrijgen.


We kregen kadootjes overhandigd, en natuurlijk hadden we ook een kadootje voor de russische voorzitter van het steden verband. Er waren allemaal mensen en kinderen die met de auto's op de foto wilden. Ook moesten er weer interviews gegeven worden en worden geposeerd. 






Na het persmoment gingen we door naar stichting Hoop. Een dagopvang voor verstandelijk gehandicapten opgezet door ouders. Ik heb in eenzelfde soort voorzieningen in nederland gewerkt als proffesional en vond het dus erg leuk om te zien hoe het in rusland geregeld is, of eigenlijk niet is geregeld, de voorziening draaid grotendeels op vrijwilligers en ouders. Ze krijgen een klein beetje steun van de overheid en moeten het verder van giften hebben. 
De weg ernaartoe was nog wel even een uitdaging.
We hadden veel knuffels en speelgoed meegenomen, er werd door de bezoekers van het centrum zorgvuldig uitgekozen welke ze het leukste vonden. Tot slot hadden ze nog een liedje ingestudeerd voor ons.
Al bij al een bijzondere ervaring. 










Dag 9: Inari - Moermansk




Vandaag was het dan eindelijk zover, we gingen de grens met Rusland over!!! Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier wel een enkele slapeloze nacht van gehad heb en zelfs een enkele nachtmerrie 😱. Maar nu weet ik dat dat echt niet nodig was. Maar laten we bij het begin beginnen.

Vanmorgen al vroeg op pad omdat wij als organisatie als eerste bij de grens wilden zijn. Het plan was om daar te verzamelen en gezamelijk de grens over te gaan. Voor we op pad konden moesten de scharnieren van de achterdeurtjes ontdooid worden.


In tegenstelling tot gisteren was het best mooi weer, zelfs de zon liet zijn topje enkele minuten boven de horizon verschijnen. De route was echt schitterend en het wonder geschiedde, een Eland verscheen tussen de boven. Het ws voor het eerst dat ik dit machtig mooie dier levend in het wild heb mogen aanschouwen. Ik was er eigenlijk al van overtuigd dat ze niet bestonden maar een soort bedachte reclamestunt waren om Finland meer aantrekkingskracht te geven. Een soort Lochness van Finland. Maar ik moet hier nu dus op terug komen; Elanden bestaan dus wel.





Na dit magische moment gingen we verder door richting grens. De omgeving hier is zo mooi en er gaat zo’n rust uit van al die sneeuw en witheid om je heen, echt bijzonder.


En toen was het moment daar, de Finse kant van de grens was in zicht. Samen met Superfinn waren we de eerste teams bij de grens, dit wilden we ook graag zodat we vast een beetje de procedure konden bekijken en uit konden leggen dat er nog 12 van de auto’s zouden volgen. In eerste instantie wilden we met zijn allen de grens over gaan, maar het advies van de Finse douane was om dat juist niet te doen, maar in kleine groepjes te gaan zodat de drukte een beetje verdeeld zou worden. De doune in Finland was erg relaxed en ik kreeg zelfs toestemming om een paar foto’s te maken. Wel vertelde ze dat ik dat na de slagboom echt niet meer mocht doen.






Hierna gingen we niemandsland in, een flink stuk land tussen beide grensposten, en daarna kwamen we dus aan bij de russische grens. Ik moet zeggen dat het me allemaal erg mee gevallen is. Er moesten een hoop formulieren ingevuld worden, oké. En als je het. Iet op de juiste manier, bv onder het lijntje ipv erboven, invulde moest het opnieuw, maar verder waren de meeste ambtenaren wel sympatiek. Een enkeling bleef erg stug, maar zolang je gewoon deed wat je verteld werd ging het allemaal prima. Terwijl bij de russische grens bezig waren druppelden ook de eerste andere eenden binnen, zo konden we elkaar nog een beetje uitleg geven.
Wij waren alles bij elkaar een uur kwijt bij de grens. De 
Rocedure was als volgt. Je kwam aanrijden en parkeerde de auto voor de grenspost op aanwijzingen van de douane beambte velvolgens moesten we naar binnen en kwam je in deel één van de ruimte. Daar moest het briefje wat bewijst dat je legaal via de grenspost bent binnen gekomen worden ingevuld, in tweevoud. Vervolgens moest eerst de bestuurder van de auto naar de controle waar alles werdt gecontroleerd. Had je het goed ingevuld kreeg je een stempel, zo niet moest het opnieuw. Na de bestuurder mocht de bijrijden naar het hokje komen voor dezelfde procedure. Vervolgens ging je door een klaphek, deze viel ook echt met een flinke klap achter je dicht.
De chaufeur moest vervolgens naar het gedeelte voor aan te geven goederen, de bijrijder mocht op een bankje wachten in het gedeelte “niets aan te geven”. Vervolgens moest de bestuurder weer een formulier invullen om de auto tijdelijk in te voeren. Was dat formulier oké bevonden dan ging de bestuurder met een beamte naar de auto om deze te controleren. Deuren open, hier en daar eentas eruit, de gereedschapskoffer open en dan was het eigenlijk al snel in orde. Daarna micht de bijrijder ook komen en kon je verder rijden.
We troffen elkaar weer bij het benzinestation net na de grens, want bij de grens konden we echt niet op elkaar wachten.



Na het genot van een bakkie koffie en een heerlijke hotdog, plus veel enthousiasme en blijheid van de medewerkster van het benzine station, zijn we samen met Superfinn vast verder gegaan. De route werd zo mogelijk nog mooier, en ook volgden er nog twee controleposten van de paspoorten. De tweede heb ik per ongeluk op foto gezet, ik had niet door dat er nog een controle was en maakte net een foto.









De rest van de route naar Moermansk was echt geweldig, een wit niemandsland waar je je aan het einde van de wereld waande. Je kwam zo goed als niemand tegen, geen ontvangst op je telefoon, echt bijzonder en ook wel spannend. De weg was niet altijd even goed schoon gemaakt en bevatte stukken met lossen dikke sneeuw en stukken met gaten in de sneeuw. Het was dus opletten geblazen. 





In de buurt van Moermansk had ik weer bereik en kon ik even een apje sturen om uit te zoeken waar iedereen was. Van zeven teams een bericht, het bleef dus spannend. Wij arriveerden rond vijven in Moermansk. Meeting point met ons contact persoon en de persauto was net buiten Moermansk. Daar zouden we zoveel mogelijk eenden verzamelen omgezamelijk Moermansk in te rijden. Uiteindelijk waren we met vier eenden, de rest was nog te ver weg om op te wachten. Heel appart en leuk om dan met een camara wagen de stad in te rijden ( midden in de spits). We kregen instructies hoe we moesten rijden, hoe hard etc. Zo reden we naar het hotel waar nog meer pers stond te wachten. Er waren speciaal voor ons parkeerplekken gereserveerd en we moesten de auto’s netjes opstellen. Met de neusjes allemaal naar voren. Daarna volgden wat interviews en foto’s waarna we naar binnen gingen.







Na deze sterrenontvangst konden we dan eindelijk naar binnen. Het Parkinn Radison waar we mochten verblijven was wel even lekker na deze dagen. We ontvangen een fikse korting van 70 procent in ruil voor het tentoon stellen van de eendjes en een praatje met de pers. Prima deal.



In de bar wachten we vol spanning op de andere teams, we wisten nog steeds niet of iedereen de grens over was gekomen. Rond half acht waren we weer compleet en konden we aan het speciaal voor ons bereide buffet. We hadden de hele balzaal voor onszelf. Eigenlijk zouden hier ook de mensen van de Rotarie aansluiten, maar die waren het wachten moe geworden en vertrokken. Zij hadden al vanaf vijf uur op ons gewacht.





Het diner was super. Natuurlijk begonnen we met een glaasje wodka en een gezout augurkje, traditie hier in rusland. De wodka was heerlijk. Daarna volgde het eveneens heerlijke dinner.