maandag 29 januari 2018

Dag 11: Moermansk - Kaamanen




Het was weer tijd om Moermansk en Rusland achter te laten, dit keer vertrokken we via Noorwegen. Drie landen op één dag is ook weer eens leuk. De weg in Rusland is twee jaar geleden opgeknapt wat het minder spectacilair maakte maar weer makkelijker om te rijden. Onderweg kwamen we door het plaatsje Sputnik, dit bleek één grote millitaire kazerne te zijn. Ik heb wel het bord op de foto gezet, maar de rest durfde ik toch niet aan.

Omdat we spikes hebben






De temp de hele dag rond -20 met wat uitschieters







Na nog een benzine stop met lekker broodje als lunch gingen we verder richting grens. Daar kwamen we weer een aantal andere deelnemers tegen. Het oversteken van de grens verliep eigenlijk heel soepel. Wel weer wat verwarring bij welk hokje we moesten zijn en wie waar. We weten nu dat je als chauffeur en bijrijder altijd samen lang de controle moet, eerst de chauffeur, dan de bijrijder. Daarna moet de chauffeur naar de auto voor control van de auto. Paar tassen eruit en meestal de gereedschapskoffer even open. Daarna mag de chauffeur de bijrijder weer oppikken en kun je verder richting, in dit geval de Noorse, grens. Daar gaat het allemaal een stuk soepeler want het is een Schengenland, maar omdat we zo ver gereden hadden om er te komen kregn we toch een Noorse stempel in ons paspoort 😁. Hele aardige dame bij de grens daar. Tussen beide grenzen is een taxfreeshop, maar de prijzen daar waren niet echt voordeliger als bij de gall en gall en er waren geen leuke soeveniertjes. We gebben dus alleen onze roebels opgemaakt en zijn daarna doorgereden.



Extra isolatie




In Noorwegen hebben de een stukje de Artic highway gepakt en daarna weer de grens over naar Finland. Bij iedere grens veranderde de tijd. Rusland naar Noorwegen, 2 uur vroeger. Noorwegen naar Finland weer 1uur later. Dus uiteindelijk was het aan het einde van de dag 1 uur vroeger dan toen de dag begon. Heel vervarrend allemaal maar gelukkig hield mijn mobiel het zelf netjes voor me bij.

In Finland mochten we nog even van schitterende luchten genieten tijdens de schemering. Dit leverde weer mooie plaatjes op.




De overnachting was in gezellige challetjes met een restaurant erbij. Daar hebben we met zijn allen gegeten, rendierenstoofpot, traditioneel recept hier. Het was echt heerlijk. Daarna een vervroegde drivers briefing en op tijd naar de hut. Nog even bij min 24 proberen de MC27 storingsvrij te makenn is helaas mislukt.




We hadden een houtkacheltje dus dat hebben we even lekker aangestoken.
Helaas voelde ik me niet helemaal top, keelpijn en hoesten. Dus warm water en een whiskey en daarna lekker mijn bedje in. Heerlijk geslapen!  





Alles is bevroren

Sap ontdooien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten